Γεια σας και καλώς ήρθατε στο blog μου. Εδώ θα δείτε κάποια νέα ​​σχετικά με το περιβάλλον. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, πιθανότατα θα τα δείτε και σε άλλες σελίδες. Ωστόσο, σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας.

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Το ταξίδι μεγάλου λευκού καρχαρία στον Ατλαντικό παρακολουθούν οι επιστήμονες

Ένας λευκός καρχαρίας μήκους 4,3 μέτρων στον οποίο έχει τοποθετηθεί ραδιοπομπός θα γίνει σύντομα ο πρώτος εκπρόσωπος του είδους που θα διασχίσει τον Ατλαντικό υπό παρακολούθηση από τους βιολόγους χάρη σε ένα ειδικό σύστημα σήμανσης.



Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν τη θέση της Λίντια – το όνομα του καρχαρία- μέσω του ιστοτόπου της Ocearch, της ΜΚΟ που υλοποιεί το ερευνητικό πρόγραμμα.

Ο πομπός τοποθετήθηκε πριν από ένα χρόνο όταν ο λευκός καρχαρίας κολυμπούσε ακόμα στα ανοιχτά της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Έκτοτε έχει διανύσει πάνω από 30.000 χιλιόμετρα και πλέον πλησιάζει τη μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού, μια υποβρύχια οροσειρά στον άξονα βορρά-νότου η οποία χωρίζει τον ωκεανό στη μέση.

Όταν θα έχει διασχίσει τη μεσοωκεάνια ράχη, η Λίντια θα βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρώπη από ό,τι στην Αμερική.

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας (Carcharodon carcharias), ένας από τους σημαντικότερουςθαλάσσιους θηρευτές απαντάται στις ανατολικές και δυτικές ακτές των ΗΠΑ, στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό αντίστοιχα, τη Νότιο Αφρική, την Ιαπωνία, την Ωκεανία, ενώ έχει μικρή παρουσία ακόμα και στη θάλασσά μας, τη Μεσόγειο. Παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε πολλά για τις μετακινήσεις του.

Παλαιότερα οι βιολόγοι πίστευαν ότι ο λευκός καρχαρίας προτιμά τα παράκτια νερά, ωστόσο φαίνεται ότι ο κορυφαίος θηρευτής των ωκεανών μπορεί να ακολουθεί τη λεία του που αποτελείται από θαλάσσια θηλαστικά, μεγάλα ψάρια, θαλασσοπούλια- ακόμα και στον ανοιχτό ωκεανό.

Ο λευκός καρχαρίας, το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι, μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 6 μέτρα και να ξεπεράσει σε βάρος τους 2,2 τόνους. Είναι ένα ψάρι που χρειάζεται γύρω στα 15 χρόνια για να φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία και πιστεύεται ότι δεν ζευγαρώνει συχνά.

Πρόκειται για ένα είδος που συμπεριλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών κατατάσσει τον λευκό καρχαρία στα ευάλωτα είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου